10 טעויות שזוגות עושים עם צלם החתונה

בפוסט הזה אני רוצה לדבר אתכם תכל'ס (!) גם אם חלק מכם לא יאהבו את מה שאני הולך להגיד לכם. החלטתי לרכז עבורכם רשימה של טעויות קריטיות שהזוגות עושים עם צלם החתונה שלהם.

אדבר על טעויות שעושים במהלך החיפושים אחר צלם החתונות ובחתימת החוזה, לפני הצילומים, בצילומים עצמם וכמובן אחרי החתונה בקבלת התוצר הסופי (תמונות, וידאו וחומרים מודפסים).

אלו הם כללי ברזל של עשה ואל תעשה עם צלם של החתונה שלך… יש כאלו שלא יקבלו את מה שאני הולך לומר וזה בסדר אך אני מתחייב שכל מילה שנכתבה על ידי בפוסט הזה מבוססת על 10 שנות ניסיון בצילום חתונות ועבודה צמודה עם זוגות נישאים.

עוד משהו שחשוב לי להגיד עוד לפני שאתם צוללים להמשך הפוסט זה שהוא נכתב עבור זוגות שבאמת איכפת להם מצילום החתונה שלהם. כשאני אומר באמת איכפת אני מתכוון לכל התהליך.. החל מהחיבור עם הצלם, לשירות שתקבלו ולתוצאה הסופית.

כל מי שצילום החתונה בשבילו זה פרט שולי ופחות חשוב – זה הזמן לפתוח את הראש ולהבין שאתם משלמים כסף עבור זה והתמורה צריכה להיות בהתאם. אם אתם חושבים אחרת אז סביר להניח שתפסיקו כאן את הקריאה ותמשיכו הלאה.

אם אתם עדיין כאן כנראה שאיכפת לכם אז בואו נצא לדרך…

  1. אומרים לצלם: "ככה אני רוצה את כל התמונות שלי".

לא פעם ולא פעמיים באו אלי הזוגות שלי עם דוגמאות שלקחו מאתרים של צלמים אחרים באינטרנט ואמרו לי "ככה אני רוצה את התמונות שלי" הדבר הכי מצחיק שזה כל פעם קורה אחרי שהם כבר סגרו איתי.

חשוב שתבינו שלכל צלם יש את הסגנון שלו ואת הראייה\הסתכלות האומנותית שלו.

אתם יכולים לקחת 10 צלמים מעולים ועדיין להתחבר לסגנון ייחודי של מישהו ספציפי… זה לא אומר ש-9 אחרים לא טובים, ממש לא… פשוט כל אחד מביא איתו משהו מעצמו לצילום, משהו אישי.

צילום טראש דה דרס

אז לפני ה "ככה אני רוצה" קודם כל תתקבעו על הסגנון שאתם אוהבים. צלם מקצועי שמכבד את עצמו לא יתחיל לעשות "העתק הדבק" לתמונות של אחרים. הוא צריך את חופש הביטוי שלו ליצור… אחרת זה פשוט לא יעבוד.

  1. אומרים לצלם: "אני יודע בדיוק מה אני רוצה".

זהו משפט שיוצא לי לשמוע הרבה בטלפון כשאחד מבני הזוג מדבר איתי בגישה של "מבין עניין". לא תמיד זה לרעה, לפעמים זוגות כבר נפגשו או דיברו לפני כן עם צלמים מעולים אחרים שעשו להם סדר בראש ועם זאת יש כאלה שאין להם מושג ועדיין הם מתעקשים ולא מוכנים להקשיב.

לדוגמא: זוג שבטוח שהוא הכי מעודכן בכל הטרנדים החמים (אלה שחושבים שמצלמת רחף זה ה – דבר החם בחתונות של היום). בדרך כלל במקרה כזה אתם פוגעים אך ורק בעצמכם כי אתם לא מוכנים לפתוח את הראש לעצות וחוות דעת מקצועית ולפעמים גם באים בגישה שכביכול באים לעבוד עליכם.

  1. נכנסים לפרטים הטכניים.

בשביל להיכנס לפרטים הטכניים אתם באמת צריכים להבין עניין בצילום. אחרת אין לכם מה לעשות עם המידע שתקבלו. אז שאלתם את הצלם באיזה מצלמה הוא מצלם וקיבלתם תשובה משהו בסגנון Nikon D4s עם סט עדשות וכו'..
מה הבנתם מזה? כלום ושום דבר…

הפרטים הטכניים היחידים שאתם צריכים לדעת זה האם לכל צלם מהצוות יש ציוד גיבוי.
ציוד גיבוי זה כולל מצלמה, עדשות, פלאשים וסוללות.

צילום DSLR

  1. לא מקשיבים לעצות של הצלם.

אני רוצה לספר לכם על סיטואציה בה אני נתקל לעתים קרובות כשאני מדבר עם הכלה לתיאום שעת הגעה למקום ההכנות (סלון, בית, צימר, בית מלון או כל מקום אחר בו הכלה מתארגנת) ולתאם את שעת היציאה המשוערת לצילומי חוץ.

אני אומר נגיד שנגיע בשעה 14:00 – 14:30 למקום ההכנות ושנצא להצטלם בשעה 16:00 (שעות מומלצות לצילום בחתונת קיץ) ואז אני שומע את הדבר הבא: "אבל המאפרת שלי אמרה שאהיה מוכנה כבר ב 13:00 כדי שיהיה לי יותר זמן לצילומים".

חשוב שתבינו שיש זמנים של תאורה ידידותית לצילום. אני חלילה לא מאשים את כל המאפרות וסלוני הכלות אך עם זאת מה שקורה ברוב המקרים זה שיש למאפרת כלה נוספת באותו היום והיא ממהרת אבל אתם לא אלו שצריכים להידפק מזה ואת הדברים האלה אתם צריכים לברר עוד לפני.

יום החתונה הוא מספיק ארוך ומעייף ותאמינו לי שאתם לא רוצים למצוא את עצמכם בחודש יולי בשעה 14:00 באטרף של צילומים בשמש חזקה.. התמונות יוצאות על הפנים, אתם סובלים מהחום, האיפור נמרח, מגיעים לאולם עייפים ומזיעים ועוד.. בקיצור, רק חסרונות יש לזה.

מקווה שהבנתם שכשהצלם אומר שצריך לצאת בשעה מאוחרת זה לא בגלל שהוא רוצה לצלם פחות.

זו רק אחת מהדוגמאות. תהיו פתוחים להקשבה, תסגרו עם צלם רק אם אתם בוטחים בו ומוכנים להעביר את המושכות לידיים שלו.

  1. לוקחים את הדברים כמובן מאליו או לא עושים תיאום ציפיות מלא.

עם הזמן הכל מתקדם, העולם משתדרג וגם הענף של צילום החתונות לא עומד במקום. דברים משתנים ומה שפעם היה מובן מאליו כי ככה כולם היו עושים – היום כבר לא מובן מאליו. לדוגמא אם מישהו מהמשפחה התחתן לפני כמה שנים זה לא בהכרח אומר שאתם יכולים להסתמך על המידע שתקבלו ממנו.

היום, לדוגמא, זה לא מובן מאליו להפיק סרט חתונה באורך מלא אלא סרט חתונה קצר בין 40 דק' ל- 60 דק' ולפעמים גם פחות מזה.

זיכרו! סרט קצר יותר הוא סרט מושקע יותר.

צילום וידאו

זה לא מובן מאליו שהצלמים יעמדו באופן סטטי בקבלת הפנים ויצלמו כל אורח שנכנס ושם מעטפה בכספת אלא הצלמים מסתובבים בקבלת הפנים ותופסים רגעים.

אפשר להמשיך ככה עד אין סוף אך בשורה התחתונה חשוב שתבינו ששום דבר לא מובן מאליו ואם מסיבה כזו או אחרת יש לכם פרט שחשוב לכם אז תיסגרו מראש על העניין ותציינו את זה בפני הצלם שלכם. אל תצפו לסגור עם צלם חתונה על סרט קצר ואז אחרי החתונה להגיד "חשבתי שיש גם סרט ארוך כי אצל כולם זה היה ככה".

  1. לא מרגישים מספיק פתוח עם הצלם

חיבור עם הצלם זה שם המשחק. אם אין כימיה אז חבל לכולם על הזמן. אתם צריכים להרגיש פתוח עם הצלם שלכם, אתם צריכים להרגיש חופשי ולאו דווקא בשביל להיות משוחררים במהלך הצילומים.

שני הצדדים חייבים להרגיש זה את זה… אתם צריכים לשתף את הצלם ברגשות שלכם, בחששות שלכם, ברצונות שלכם וברעיונות שלכם. בקיצור – בהכל!

אתן לכם דוגמא. עשיתם צילומים מקדימים שהם צילומי זוגיות \ טראש דה דרס או רק סייב דה דייט… קיבלתם את התמונות, ישנן תמונות שאהבתם יותר וישנן כאלו שאהבתם פחות. למה לא לשתף את הצלם שלכם ולעבור איתו על התמונות? שתפו אותו במה שאתם חושבים. אין לכם מושג בכמה זה יכול לשפר את הצילומים ביום החתונה. יש אנשים שלא אוהבים להסתכל על עצמם מזוויות מסוימות אך לפעמים הצלם רואה את הדברים אחרת וחשוב לומר לו את זה כי בסופו של דבר אתם אלו שנהנים מהתוצר הסופי.

אני רוצה לתת עוד דוגמא כי הנקודה של חיבור עם הצלם היא באמת חשובה.

תדמיינו שאתם עכשיו בצילומים ביום החתונה ולא היו לכם שום צילומים לפני כן ואת הצלם פגשתם פעם אחת בפגישת היכרות ודיברתם כמה פעמים בטלפון ובמיילים לסגירות ותיאומים. לא יצא לכם עדיין להצטלם והנה אתם מתחילים ומשהו מציק לכם. לדוגמא מציק לכם שהוא מביים אתכם יותר מידי.. אז למה פשוט לא לעצור לרגע ולומר לו את זה בצורה הכי רגועה שיש? אל תחזיקו שום דבר בבטן, שיחה של 20 שניות יכולה לעשות פלאים ותאמינו לי שזה יתרון ל 2 הצדדים. גם הצלם רוצה להוציא אתכם מרוצים ושתמליצו עליו וגם אתם רוצים לצאת מרוצים ולקבל את מלוא התמורה בהתאם לציפיות שלכם.

  1. לא סומכים על היצירתיות של הצלם.

עין של צלם רואה דברים שהעין שלכם לא רואה, לא כל לוקיישן שנראה המקום המושלם לצילומים מצטלם כמו שאתם מצפים שהוא יצטלם וגם להיפך. יש לזה המון סיבות גם בפן האמנותי וגם הטכני אבל לא ניכנס לזה.

ואני רוצה לתת לכם דוגמא נוספת שבכל פעם מכעיסה אותי מחדש.. יש את הרגע שהחתן מגיע למקום ההכנות לפגוש את הכלה וזה אחד מהרגעים המרגשים בעיניי ביום החתונה. בסלוני הכלות הם תמיד רוצים לעשות את המפגש בתוך הסלון עם הוילון שנפתח.. ויותר מזה – הם תמיד משכנעים את הכלות שבפנים זה הכי טוב וככה כולם עושים.

צילום יצירתי

אז זהו, שלא.. כאילו כן, ככה אולי כולם עושים אצלם אבל לא, זה ממש לא זה. לא מזמן הייתי בסלון כלות שלא אזכיר את שמו והיה ויכוח ביני לבין מנהל הסלון. אני רציתי לעשות את צילומי המפגש בחוץ באווירה טבעית ונקייה והם (איך לא?) התעקשו לעשות את זה בפנים עם הסצנה הקבועה שהוילון נפתח. "אנחנו עושים את זה ככה כבר 20 שנה ומעולם לא עשינו אחרת" – כך נאמר לי שם. "בדיוק בגלל זה אנחנו נעשה את זה בחוץ" עניתי.. כשאני מצלם חתונה אני רוצה שלכל זוג יהיה את הדבר האמיתי שלו.. הרגעים שלו, האופי שלו והסיפור שלו וכאן נכנסת האמונה שלכם בצלם ועד כמה אתם סומכים עליו.

  1. בוחרים צלם לפי הכמות ולא לפי האיכות.

הנושא הכואב והמעצבן הזה שכואב לי הלב לרשום עליו אבל אני חייב. ישנם זוגות שלא ממש יודעים להעריך את התכנים של חבילת הצילום שעליה הם מקבלים הצעת מחיר ומסתכלים על כמות החומרים המודפסים שהם מקבלים (אלבומים, תמונות מוגדלות וכד').

בתחום שלנו מה שקובע בשורה התחתונה זה לא כמה קיבלת אלא מה קיבלת.  אני מבין שבא לכם גם שיהיה לכם אקסטרה אלבומים ואקסטרה הגדלות ואולי במקום הגדלה על קנבס מפתה אתכם לקבל הגדלה על זכוכית או על מתכת ועם זאת אתם צריכים להבין באופן חד משמעי שאלו פרטים שוליים לגמרי.

הצלם הוא לא בית דפוס ואת כל ההדפסות כולם עושים כשירות. אז אם מצאתם צלם שעפתם עליו ממש והוא נראה לכם סוף הדרך לא תיסגרו איתו בגלל שהוא לא נותן חומרים מודפסים אלא רק את כל החומר בגרסה הדיגיטלית?

זו כמובן הייתה דוגמא די קיצונית וכל הצלמים שנמצאים בענף צילום החתונות כן מספקים את השירות הזה לזוגות. הנקודה שחשוב לי להעביר היא שבשורה התחתונה מדובר בפרט שולי. העלויות עבור הדפסות אקסטרה הן מזעריות ופי כמה וכמה זהו לא נתון שצריך להיות הגורם המשפיע על ההחלטה שלכם עם מי לסגור.

אם קיבלתם תמונות ברמה גבוהה תמיד תוכלו להשתמש בחומר להפקת הדפסות. בבחירת צלם לחתונה מתייחסים לפני הכל לחומר המצולם. סטילס ווידאו..

  1. לא יודעים לקרוא את הצעת המחיר שקיבלתם.

לא כל הצעות המחיר שוות ורגע לפני שאתם אומרים "די נו… לא ידעתי" תנו לי להסביר למה אני מתכוון.

כשאתם מקבלים מספר הצעות מחיר, אתם לא תמיד תדעו להשוות בצורה אובייקטיבית את הפרטים הרשומים.

לדוגמא כבר בשלב ההכנות יש כמה אפשרויות:

עכשיו תגידו לי אתם האם שלושת הנקודות עם האפשרויות שוות בעיניכם. אם זה רשום בהצעת מחיר בדיוק כמו שרשמתי כאן אז סביר להניח שתדעו את ההבדלים אך אם רשום לכם משהו כמו – "צילום סטילס ווידאו בהכנות ובצילומי החוץ" ומגיע לכם בן אדם אחד אל תתפלאו.

יש עוד הרבה מה להרחיב בנושא אז אתן לכם דוגמא נוספת. יש את הבלבול במצלמות וידאו בין מצלמות DSLR למצלמות כתף ורחף שבדרך כלל מוגדרות מצלמות HD ומה שמצחיק שהכל היום HD, גם מצלמת DSLR וגם הטלפון שלכם אבל זה לא אומר הרבה. כתבתי לא מעט על DSLR ותוכלו לקרוא על זה בפוסטים נוספים בבלוג הצילום שלנו.

קטע נוסף שקיים היום זה שכביכול נותנים גם צילום סטילס וגם צילום DSLR וגם צילום HD.

אז מה קורה?

בהכנות ובצילומי החוץ צלם אחד עושה גם סטילס וגם קטעי DSLR עם המצלמה שלו. בערב מגיעים עוד צלם סטילס ועוד צלם כתף ואז במהלך החתונה צלם סטילס שני במקום להתרכז בצילום סטילס הוא מצלם גם קטעי וידיאו במצלמת DSLR.

זה נשמע לכם שקיבלתם גם סטילס וגם DSLR וגם מצלמות HD אבל בתכל'ס קיבלתם 50 % ועוד פירגנתי בהכנות ובצילומי חוץ כי צלם אחד עשה עבודה ששני צלמים לפחות אמורים לעשות ובחתונה במקום שהצלם השני יתרכז בסטילס הוא עושה חצי חצי עם וידאו.

אתם יודעים מה? הכי מצחיק שזה לא משהו שיאכזב אתכם ויש לא מעט צלמים שעובדים במתכונת הזאת וסביר להניח שתהיו מרוצים מהתוצאה אבל רק שתדעו שאפשר פי כמה וכמה וכמה יותר טוב.

  1. לא עוברים על החוזה בקפדנות.

הסכם נחתם לפני הכל בשביל שיהיה סדר ומוסכמות בדברים במיוחד בחלק של ההזמנה בו נכתבים כל הפרטים של חבילת הצילום שסגרתם לחתונה.

ישנם דברים כמו זמני אספקה של החומרים. אנחנו מבינים עד כמה הזוגות רוצים לראות את התמונות וסרט הוידאו מהחתונה אבל מהצד שלי אני לא רוצה להגיש את החומר מהר ובכך להשקיע פחות. יש לי את הזמן הנדרש ע"מ לעשות סדר בתמונות, למחוק תמונות לא טובות, לעבד אותם ולהגיש לכם אותם בצורה כזו שלא תעשה לכם בלגן בחיים.

כתבתי פוסט שלם בנושא הזה: 10 כללים לחתימה על חוזה\הסכם עם צלם

לסיכום…

אני חושב שאם הגעתם עד לפה אז קראתם והבנתם את הכל אבל יש משהו חשוב שבאמת יסכם את הכל ואני אחזור עליו שוב. תסמכו על הצלם שלכם כי הוא היה בהרבה חתונות והניסיון שלו בשטח רק יכול לעזור לכם וכן, יש דברים שהוא יודע יותר טוב מכם. בדיוק כמו שאם אתם לוכדי נחשים – הצלם שלכם לא יוכל ללמד אתכם טכניקות לתפיסת נחש מסוג "קוברת המשקפיים" 🙂

יקיריי,

אני מקווה שהייתי לכם לעזר גם בפוסט הזה..

אם יש לכם שאלות על הנאמר כאן – אשמח שתכתבו לי.

ועד הפוסט הבא,

תהיו טובים 🙂

תומר אלמקייס

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *